En guide til prosessen + smarte tips for renovering av bad.

bathroom interior with white tiles

Å begi seg ut på et så stort og krevende prosjekt som en baderomsrenovering kan kjennes ut som en tung oppgave.  Det vet vi i Oslo Bad & Flis. 

Men, med det sagt, så vil vi også si at det faktisk ikke er så skummelt og vanskelig som mange tror. Med god og korrekt informasjon står du i en sterk posisjon for å starte et slikt prosjekt og du kan gå inn i det med både selvtillit og entusiasme. Da kan det hende at du opplever det som litt gøy også.

Vi har derfor laget en guide med smarte tips og råd for deg som skal renovere ditt baderom.

Det er en rekke ting som er veldig viktig å tenke på før du begynner å renovere et bad, for å sikre at jobben blir utført på en korrekt, trygg og effektiv måte.

Vi deler inn prosessen i 4 steg:

01. Inspirasjonsfasen:

Ta deg god tid til å finne inspirasjon til ditt nye bad. Under finner du en liste med tips til steder hvor du kan lete etter bra inspirasjon:

  • Pinterest - Bruk relevante søkeord for å filtrere gjennom tusenvis av bilder som finnes. Det kan også være en god idé å søke på engelske begreper for et bredere utvalg av inspirasjonsbilder. På Pinterest (og andre steder) kan du for eksempel søke: Scandi style bathrooms, Small bathroom ideas, Luxurious bathrooms, Green bathrooms, Dark bathroom aesthetic, Gray bathrooms, Marble bathroom tiles, Monochrome bathrooms, Smart bathroom solutions osv. 

  • Instagram - Mange baderomsbutikker, bedrifter og interiørdesignere poster bilder av baderom til inspirasjon. Bruk også emneknagger for å finne et hav av baderomsbilder.

  • Google - Bruk Google til å finne blogger som omhandler alt av baderom og smarte løsninger. 

  • Interiørmagasiner - I interiørdesign-magasiner for baderom kan du få et godt innblikk i hvilke trender som gjelder for bad i dag. 

  • Produsentenes hjemmesider - Ved å besøke produsenter sine hjemmesider kan du også finne masse fine bilder av bad i forskjellige stiler og få inspirasjon til ditt eget.

  • Baderomsbutikker og showrooms - Sjekk ut butikkene sine nettsider. De har ofte mye inspirasjonsbilder! Det er også en veldig god idé å besøke fysiske butikker og showrooms for å oppleve og føle på interiør, materialer, fliser og ulike stiler på ekte. 

Bonus tips: Lagre bilder av bad, farger, materialer og div. interiør og tilbehør som gir deg følelsen av riktig stil for ditt drømmebad og sett sammen et "moodboard" for å visualisere din drøm. Du kan også vise ditt moodboard til alle du møter underveis i prosessen så de bedre forstår din visjon og hva du ønsker og trenger, slik at de enklere kan hjelpe deg med å finne riktige materialer, møbler og løsninger til ditt perfekte bad. 

image of calculator on top of white notebook and a pencil

02. Planleggingsfasen:

Baderommet er hjemmets mest utsatte rom, og det finnes mange fallgroper å se opp for når det skal renoveres - både praktiske og økonomiske. Og på grunn av dette kan vi ikke legge stor nok vekt på viktigheten av å nøye planlegge hvert steg av renoveringen i god tid i forkant.

Begynn planleggingen med disse punktene:

  • Skal du utføre en totalrenovering eller en overflateoppussing? Renovasjonsprosjekter kan variere ganske mye i omfang, men uansett om du skal bygge et helt nytt bad eller ikke, så involverer en renovasjon alltid en god del arbeid. 

  • Kartlegg dine behov for et bad.

    Her er det viktig å tenke praktisk ut ifra hvem som skal bruke baderommet, de forskjellige behovene som finnes, hvor mange mennesker som skal bruke badet og hvor mye rom du/dere har og trenger. Kanskje trenger du å gjøre badet litt større? Hvilke løsninger finnes i så fall da i hjemmet fra før? Er det noen hindringer også? Det er viktig å forstå både mulighetene og begrensningene som finnes i ditt hjem. 

  • Hvilken stemning er det på ditt drømmebad?

    Og er dette en stemning du kan skape med tilbehør eller påvirker det valg av baderomsmøbler, speil osv? 

  • Tenk i forveien.

    Baderommet skal vare i en lang tid og det er konstante innovasjoner i baderomsløsninger. Dusjtoaletter, touch-free servanter, lydsystemer osv. er en del av fremtidens bad. 

  • Planlegg oppbevaring.

    Det er alltid lurt å legge opp til mer oppbevaringsplass enn du tror du trenger. Dette er nemlig en av tingene flest folk angrer på at de ikke valgte mer av når renoveringen er ferdig. 

  • Gulvsluk.

    Alle sluk som er produsert før 1991 erstattes.

  • Plassering og valg av dusj.

    Undersøk forholdene for dusjens lokasjon når du planlegger hvor den skal plasseres. Er det rørledninger å ta hensyn til? Rørføringen må evt. tilpasses dagens standard. Husk at de aller fleste dusjløsninger krever et gulv med riktig fall. 

  • Tenk på trykket.

    Hvis du vil ha en større takdusj må du sjekke om du har nok trykk i vannsystemet. Hvis du velger et blandebatteri med et trykk-balanserende termostat unngår du kalde dusjer når noen andre bruker vasken på kjøkkenet mens du dusjer.

  • Varmekilder.

    Det er viktig å ha gulvvarme på badet. Det finnes både elektriske og vannbårne systemer. Kanskje vil du også ha en elektrisk håndkletørker?

  • Avklar budsjettet ditt. Hvor mye kan du bruke?

Bonus tips: Du trenger heldigvis ikke å tenke på alt dette alene! Vi i Oslo Bad & Flis kommer gjerne på en uforpliktende befaring hjemme hos deg helt gratis. Våre kunder får også gode råd og veiledning samt en gratis 3D-tegning med vår interiørkonsulent i vårt showroom på Bryn i Oslo. Kontakt oss gjerne for å bestille en gratis, uforpliktende befaring.

oslo bad og flis showroom in oslo

03. Gjennomføringsfasen:

Nå er det tid for å velge et firma og gjøre ditt drømmebad om til virkelighet. 

Valg av entreprenør(er) og avtale: 

Bruk sertifiserte profesjonelle til å gjennomføre renoveringen. Det er også lurt å velge ett seriøst firma som hovedentreprenør. De kan nemlig utføre prosjektet fra A til Å og ta hånd om all koordinasjon mellom de forskjellige yrkesgruppene så du slipper å forholde deg til så mange.

Be om et skriftlig tilbud og sørg alltid for å signere en kontrakt. Bli også enig med firmaet om at ekstraarbeid også skal forekomme i skrift. 

Selv om det ikke er du som trenger å tenke på alt det praktiske, burde du alltid holde jevnlig kontakt med prosjektlederen underveis i prosjektet. 

Generelt anbefaler vi at du ikke utfører store deler av arbeidet selv og dette er kort hvorfor: 

Om du bruker profesjonelle til å utføre arbeidet, garanterer du at verdien i hjemmet ditt øker i takt med renoveringen og slik sørger du også for at du tjener på din investering i lengden. 

Ha i bakhodet at rørleggere kan gi fra seg ansvaret for membranens holdbarhet og annet arbeid hvis du for eksempel monterer møbler eller legger flis selv. Hvis du skulle være uheldig å lage hull i membranen, så er badet ikke lenger vann- og fuktsikkert, og da har du heller ingen garanti. 

Husk at alt arbeid som følger dagens forskrifter (TEK17) og er utført av profesjonelle med dokumentasjon øker verdien av ditt hjem. Om du gjør mye av arbeidet på badet selv, eller har brukt et firma som ikke er godkjent, er det mindre sjanse for at du får noen særlige fordeler fra renoveringen. 

Om du virkelig vil gjøre deler av arbeidet selv burde du konsultere profesjonelle rundt de tekniske aspektene og gjøre deg godt kjent med lover og reguleringer. Skulle ulykken være ute og du må kontakte ditt forsikringsselskap, er det ingen garanti for at du får noe kompensasjon for skaden. Mange forsikringsselskaper krever at visse ting er utført av godkjente profesjonelle firmaer. Det kan derfor være veldig lurt å sjekke ut dette før du går i gang.  

Med det sagt - Hva er det faktisk en god idé å spare penger på? 

  • Rabatter på baderomsmøbler - Hvis du leter litt rundt kan du finne gode rabatter på møbler til badet. Det kan også være verdt å sammenligne priser hos de forskjellige forhandlerne, da det kan være store forskjeller på prislappene på visse produkter fra butikk til butikk. Enkelte entreprenører har også gode rabattavtaler med forskjellige leverandører og forhandlere, så ikke glem å spørre entreprenøren din om dette.

  • Dropp moderne, dekorative løsninger. Slik som linjesluk i stedet for et standard sluk i midten av dusjen, innebygde lysstriper, nisjehyller til shampooflasker, el-uttak i speilskap osv. Det finnes veldig mange gode løsninger for en sømløs stil på badet. Dette er løsninger som ser veldig fine ut, men som strengt tatt absolutt ikke er nødvendige i et baderom. Å droppe noen av disse idéene kan være en god måte å spare en del kroner på. 

  • Behold planløsningen som den er. Grunnarbeid koster en del. Om du pusser opp et eksisterende bad kan du vurdere å beholde eksisterende plassering av toalett, dusj og vask slik at du ikke trenger å foreta noen endringer i røropplegget.


Bonus tips: Velg en smart varmtvannsbereder for å spare mer i lengden. En smart bereder kan enten styres via en innebygd automatikk eller via et annet smart styringssystem som allerede kontrollerer strømbruken i boligen. Berederen reduserer ikke selve energibruket, men bidrar til lavere strømkostnader ved å sørge for at oppvarmingen alltid skjer i de periodene av døgnet der prisen for strøm er absolutt lavest. Man kan i tillegg søke om støtte fra Enova om man velger en slik bereder.

image of torn down bathroom in renovation process

04. Sluttføringsfasen:

Sluttføring og bruk:

Når badet er ferdigstilt er det viktig at du sørger for å motta dokumentasjon fra entreprenør om at arbeidet har blitt utført etter dagens standard. Spar på dette dokumentet! Det er veldig viktig at du har dokumentasjon på utført arbeid å vise til hvis det oppstår fremtidige situasjoner der du skulle trenge å bruke forsikringen din, som for eksempel en vannlekkasje. Dokumentasjon er også viktig å ha når/hvis du skal selge boligen din.

Noter deg hvor stoppekranen er.

Avslutt oppdraget formelt.

Nå kan du dekorere, bruke og nyte ditt drømmebad!

Bonus tips: Ha gode rengjøringsrutiner for det nye badet ditt for å bevare den nye følelsen og for å sikre en lengre levetid. 

Forrige
Forrige

Fra trangt til trivelig - Smarte løsninger for små bad.